Övre halvan av Sverige har ofta norrsken men även i söder förekommer det då och då. Den här filmen från NASA förklarar varför och nästa år inträffar ett nytt solfläcksmaximum i 11-års-cyklerna. Turistföretagare i norr bör förbereda sig på ett par bra säsonger. De tre nordiska länderna, Norge, Finland och Sverige, brukar ju tävla om vem som ”äger” norrskenet, så nu är det upp till bevis. Här kan du läsa mer om norrskenet, eller polarsken, på Wiki:
Polarsken är ett himlafenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären. Sådan acceleration sker bara i vissa områden i magnetosfären, vilket gör att polarskenet huvudsakligen uppträder i ringformade områden runt jordens två magnetiska poler, polarskensovalerna (se nedan). Polarsken på norra halvklotet kallas norrsken, och detta ord används ofta (om än lite slarvigt) som en synonym till polarsken i allmänhet. Ordet sydsken används sällan, men syftar på polarsken runt sydpolen.
Norr- och sydsken kallas också Aurora Borealis respektive Aurora Australis. Borealis betyder ”nordlig” och australis ”sydlig”. Aurora är morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin, så detta namn är alltså missvisande eftersom polarskenet till skillnad från morgonrodnaden inte är reflekterat solljus.